Overdragelse av en landbrukseiendom krever omfattende planlegging og forståelse av skatteregler for å ivareta økonomiske og mellommenneskelige interesser. Her er sju tips for å lykkes med prosessen.
1. Start tidlig og planlegg grundig
En vellykket overdragelse av en landbrukseiendom begynner med tidlig og omfattende planlegging. Det er viktig å snakke om mål for overdragelsen, samtidig som man tar hensyn til de skattemessige aspektene.
Ved å involvere erfarne fagfolk i en tidlig fase, kan man legge til rette for en god overdragelse. Planleggingen bør ta hensyn til familie- og forretningsforhold, og sikre at alle parter er forberedt på de utfordringene som kan oppstå underveis. En solid plan gir ikke bare økonomisk trygghet, men også en mer tilfredsstillende overdragelsesprosess for alle involverte parter. Å overdra et gårdsbruk er ofte annerledes enn andre næringseiendommer, da det som regel også er boplass, og et sted som mange i familien har et forhold til.
2. Forstå skattefordelene
Innsikt i skattereglene er viktig ved overdragelse av landbrukseiendommer. Å kjenne til kriteriene som påvirker skatteplikten, som for eksempel slektskap mellom selger og kjøper, kan være avgjørende for det økonomiske utfallet. De fleste gårdsbruk overdras innen familien. Og det er slike overdragelser vi i Snøhetta Regnskap i hovedsak bistår i. Ved fritt salg er det andre regler som gjelder. Vi kan reglene her også, men vi overlater dette til de som driver eiendomsmeglervirksomhet.
De fleste overdragelser innen familien skjer med en større eller mindre del som gave. For at selger kan overdra skattefritt er det flere kriterier som gjelder. At eiendommen selges til maks 75 % av full verdi er et av dem.
Det er vanskelig å si hva som vil lønne seg på generelt grunnlag. Det er en vurdering vi kan bistå med. Dette gir deg muligheten til å maksimere skattefordelene og unngå unødvendige skatter. Grundig kunnskap om skattefordelene legger grunnlaget for en vellykket overdragelse.
3. Avklar eiendommens type og status
Det er «alminnelig gårdsbruk» som kommer inn under de spesielle skattereglene. Skattemyndighetene skiller mellom alminnelig gårdsbruk og ualminnelig gårdsbruk:
Alminnelig Gårdsbruk
- Bygninger – Eiendommen har nødvendige bygninger som bolighus, driftsbygninger, fjøs, låver osv.
- Jordbruksformål – Eiendommen blir brukt til aktiviteter som jordbruk, husdyrhold, skogbruk og annen landbruksvirksomhet.
- Eierskap – Eieren har eid eiendommen i minst ti år.
- Aktiv bruk – Eieren eller andre relatert til jordbruksformål bruker eiendommen til landbruksaktiviteter, selv om den leies ut eller bortforpaktes.
- Gårdsdrift – Eiendommen fremstår som et alminnelig gårdsbruk med typiske aktiviteter knyttet til jordbruksnæringen.
- Bygninger – Eiendommen mangler nødvendige bygninger for en typisk gårdsdrift.
- Jordbruksformål – Eiendommen brukes ikke til aktiviteter som jordbruk, husdyrhold eller skogbruk, eller disse aktivitetene er begrenset eller fraværende.
- Eierskap – Eieren har ikke eid eiendommen i minst ti år.
- Bruk – Eiendommen blir ikke aktivt brukt til jordbruksformål, eller den leies ut til ikke-jordbruksaktiviteter.
- Gårdsdrift – Eiendommen har ikke den karakteristiske gårdsdriftsprofilen og fremstår ikke som et typisk gårdsbruk.