Skattemeldingen er en årlig begivenhet som ofte vekker både frustrasjon og forvirring blant næringsdrivende og enkeltpersonforetak. Tidligere var den preget av et komplisert skjema og uklare instruksjoner, noe som gjorde det vanskelig for mange å fylle den ut korrekt. Men nå har Skatteetaten gjort betydelige endringer for å gjøre skattemeldingen mer tilgjengelig og forståelig, selv om det fortsatt kan være behov for hjelp fra regnskapsfører for å sikre korrekt utfylling.
Næringsoppgave erstattet med næringsspesifikasjon
En av de mest betydningsfulle endringene er erstatningen av den tidligere næringsoppgaven med en såkalt næringsspesifikasjon. Dette gir bedrifter en mer strukturert tilnærming til å rapportere sine inntekter og kostnader. Legg merke til at næringsspesifikasjonen må sendes inn fra et regnskapssystem, man kan altså ikke fylle dette ut direkte på Skatteetaten sine sider.
Eksempel:
I tidligere næringsoppgaver kunne man fort bli forvirret av de mange kategoriene for inntekter og kostnader. Med den nye næringsspesifikasjonen er det nå tydeligere skille mellom omsetning, varekostnad, driftskostnad osv., noe som gir bedre oversikt over hva som sendes inn til Skatteetaten.
Annerledes og enklere uttrykk
En annen positiv endring er den forbedrede språkbruken i skattemeldingen. Tidligere var terminologien ofte tungvint og vanskelig å forstå for mange. Den nye skattemeldingen benytter seg av enklere og mer forståelige ord, noe som gjør det lettere å både tolke og fylle ut skjemaet korrekt.
Eksempel:
Mange kan tidligere ha slitt med å forstå begreper som «fradragsberettiget kostnad». Nå er denne posten omtalt som «Kostnader tilknyttet arbeid», noe som gjør det mer forståelig å rapportere utgifter, også for enkeltpersonforetak.
Strukturert innhold
Den nye skattemeldingen er delt inn i tydelig definerte temaer og bokser, noe som gjør det enklere å finne relevant informasjon. Dette gir også regnskapsførere en klar struktur å jobbe med når de hjelper sine klienter med skattemeldingen.
Eksempel:
Det er enklere å få oversikt over helheten på skattemeldingen, siden alt nå er samlet i temabaserte bokser. Alle inntektene er samlet, alle eiendeler er samlet, alle fradrag er samlet osv.
Andre endringer i skattemeldingen
I tillegg til dette er det flere andre endringer i skattemeldingen som gjør den enklere å fylle ut.
Innføring av forhåndsutfylte opplysninger
Skatteetaten har økt bruken av forhåndsutfylte opplysninger basert på informasjon de allerede har tilgang til, noe som gjør det enklere for skatteytere å kontrollere at opplysningene er korrekte, samtidig som det reduserer risikoen for feil.
Bedre tilgjengelighet og veiledning
Den nye skattemeldingen inneholder forbedret veiledning og hjelpetekster for å veilede bruker. Dette inkluderer forklaringer på ulike poster og hvilken informasjon som skal rapporteres inn.
Forenklet rapportering av gjeld og formue
Skattemeldingen har fått enklere poster for rapportering av gjeld og formue, noe som gjør det lettere å gi korrekt informasjon om økonomisk situasjon.
Digitalisering og økt brukervennlighet
Skatteetaten har investert i digitalisering og brukervennlige løsninger for å gjøre det enklere å levere skattemeldingen elektronisk. Dette inkluderer blant annet enklere innlogging og utfylling av skjemaet på nett.
Fritt antall utsettelser i 2024
På grunn av systemutfordringer hos Altinn og Skatteetaten er det besluttet at det i 2024 er mulig for regnskapsbyråer å søke om fritt antall utsettelser på levering av skattemelding. Tidligere har det kun vært mulig å søke om dette på inntil maks 10 % av kundeporteføljen.
Trenger du hjelp av regnskapsfører?
Selv om den nye skattemeldingen er utformet for å være like egnet for både næringsdrivende og privatpersoner, er det viktig å merke seg at behovet for profesjonell bistand kan variere. Næringsdrivende må levere næringsspesifikasjon via et regnskapssystem, dette kan gjøres selv. Men det er mange ting å huske på, så en regnskapsfører vil kunne hjelpe til med å kontrollere at alt blir riktig utfylt. Det er også en del vurderinger som må gjøres, og her kan faglig kompetanse være gull verdt.. På den andre siden kan enkeltpersonsforetak med enklere økonomiske forhold muligens håndtere skattemeldingen på egenhånd. Legg merke til at selv om den er enklere å forstå, er det fortsatt viktig å ha kunnskap om skatteregler og regnskapsprinsipper for å sikre korrekt rapportering. Våre regnskapsførere hjelper deg med å sikre at skattemeldingen fylles ut i tråd med gjeldende regelverk.